:: دوره 5، شماره 2 - ( علوم مراقبتی نظامی 1397 ) ::
جلد 5 شماره 2 صفحات 126-112 برگشت به فهرست نسخه ها
طراحی و اعتباریابی ابزار پیش بینی خونریزی بعد از عمل جراحی قلب باز در بخش مراقبت‌های ویژه
آرمین زارعیان* 1، سید جعفر موسوی2 ، سید امیرحسین پیشگویی3 ، علی امیراحمدی4 ، اسماعیل اصدق پور4 ، زینب کمالی5
1- دکترای تخصصی آموزش پرستاری، دانشیار، ایران، تهران، دانشگاه علوم پزشکی آجا، دانشکده پرستاری، گروه بهداشت جامعه .
2- دانشجوی کارشناسی ارشد پرستاری ویژه، ایران، تهران، دانشگاه علوم پزشکی آجا، دانشکده پرستاری.
3- دکترای پرستاری، استادیار، ایران، تهران، دانشگاه علوم پزشکی آجا، دانشکده پرستاری، گروه داخلی- جراحی.
4- فوق تخصص جراحی قلب، ایران، تهران، بیمارستان ولیعصر (عج) نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران.
5- دانشجوی کارشناسی ارشد پرستاری داخلی - جراحی، ایران، تهران، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله، دانشکده پرستاری.
چکیده:   (5145 مشاهده)

مقدمه: پیشبینی خونریزی بعد از عمل جراحی قلب باز یکی از وظایف اصلی پرستاران در بخش مراقبتهای ویژه میباشد. در جستجویی که توسط محقق در این مطالعه انجام شد ابزاری معتبر که فرایند اعتباریابی و بالینی سنجی را طی کرده باشد یافت نشد.

هدف: این مطالعه با هدف طراحی و اعتباریابی بالینی ابزار پیشبینی خونریزی بعد از عمل جراحی قلب باز در بخش مراقبتهای ویژه انجام شد.

مواد و روشها: این مطالعه یک پژوهش روششناسی از نوع اعتباریابی بالینی است که در بیماران کاندید عمل جراحی قلب در بیمارستان ولیعصر (عج) ناجا در سال 96-1395 انجام شده است. نمونهگیری در این پژوهش به صورت غیر تصادفی و در دسترس بود. برای شناسایی ماهیت سازه از رویکرد استقرایی- قیاسی استفاده شد. با توجه به ماهیت سازه پیشبینی خونریزی، ابزاری که طراحی شد از نوع ایندکس ترکیبی بود، لذا، روش طراحی ابزار در دو مرحله و بر اساس مدل پیشنهادی رایت و فین اشتین انجام شد. در مرحله اول طراحی نسخه ابتدایی ابزار (ایندکس) و در مرحله دوم اعتباریابی بالینی (کلینیمتریک) نسخه ابتدایی ابزار (ایندکس) طراحی شده که طی پنچ گام انجام شد. دادهها با استفاده از ابزار طراحی شده و مراحل اعتباریابی آن اعم از روایی صوری، محتوا و سازه و نیز پایایی ابزار به روش توافق بین ارزیابان مورد بررسی قرار گفت.

یافتهها: بر اساس نتایج شاخص روایی محتوی، نسبت روایی محتوی و روایی صوری یک آیتم در بعد قبل از عمل، چهار آیتم در بعد حین عمل حفظ شد و بر همین اساس ابزار نهایی طراحی شد. شاخص روایی کل محتوی پرسشنامه 80/03 محاسبه شد. برای تعیین پایایی ابزار 10 پرستار در 5 گروه دوتایی استفاده شد، ضریب کاپای محاسبه شده در 5 گروه به ترتیب 0/99، 0/95، 0/99، 0/99 و 0/99 به دست آمد که این میزان نشان دهنده پایایی و همسانی درونی بالای این ابزار است.

بحث و نتیجهگیری: نتایج این پژوهش حاکی از آن است که ابزار طراحی شده از روایی و پایایی مطلوبی جهت پیش بینی خونریزی در بیماران بعد از عمل جراحی قلب برخوردار است.

واژه‌های کلیدی: ابزار، اعتباریابی، پایایی، روایی، خونریزی بعد از عمل قلب باز، عمل جراحی قلب باز.
متن کامل [PDF 566 kb]   (2750 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/1/29 | پذیرش: 1397/2/19 | انتشار: 1397/9/24



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 5، شماره 2 - ( علوم مراقبتی نظامی 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها