مقدمه: یکی از مشکلات شایع بیماران پس از جراحی بای پاس عروق کرونر، کیفیت خواب ضعیف می باشد. دامنه ای از نگرش ها و سطوح مختلف آگاهی بر این مشکل بیماران مؤثر شناخته شده است. برای مؤثر واقع شدن خدمات پیشگیری، کارکنان مراقبت های بهداشتی باید از آگاهی و نگرش بیماران آگاه باشند تا آموزش بهداشت را به نحو مؤثر ارائه نمایند. هدف این مطالعه، تعیین وضعیت آگاهی و نگرش بیماران دارای کیفیت خواب ضعیف درباره مشکلات خواب پس از عمل جراحی بای پاس عروق کرونر در سال ۱۳۹۲ میباشد.
مواد و روش ها: در یک مطالعه از نوع توصیفی - مقطعی، تعداد ۱۰۰ بیمار دارای کیفیت خواب ضعیف مراجعه کننده به کلینیک باز توانی مرکز قلب تهران با روش نمونه گیری آسان انتخاب و پرسشنامه های استاندارد کیفیت خواب پیتزبورگ، نگرش (باورها و نگرشهای غلط در مورد خواب) و پرسشنامه محقق ساخته ی آگاهی را تکمیل کردند. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار ۱۸ SPSS و آزمونهای Oneway-ANOVA، Independet t و Pearson correlation تحلیل گردید.
یافته ها: نتایج نشان داد که آگاهی بیماران در مورد علل و روش های غلبه بر کیفیت خواب ضعیف پس از جراحی قلبی پایین بود. تنها ۹ درصد از بیماران ترس از مردن در خواب و ۲۴ درصد ترس از عدم بهبودی را جزء علل مشکلات خواب بیان کردند و فقط ۲۴ درصد استفاده از تکنیک آرامسازی را برای غلبه بر مشکلات خواب پس از جراحی مناسب دانستند. درزمینه نگرش نیز نتایج بیانگر بالا بودن بعد دارودرمانی بود. سایر ابعاد نگرش در سطح پایینی قرار داشت. بین آگاهی و نگرش همبستگی معنیداری وجود داشت) ۲۱۷/۰=r، ۰۳/۰P=). همچنین بین ابتلا به دیابت و نگرش رابطه آماری معنیداری وجود داشت (P=۰/۰۲۷).
بحث و نتیجه گیری: این پژوهش، لزوم آموزش به بیمار و توجه به آگاهی و نگرش آنان، ارائه توصیه های دقیق و برنامه ریزی شده به ایشان درزمینه کیفیت خواب ضعیف را مورد تأکید قرار میدهد.