راضیه فراز، فاطمه کلروزی، سید امیر حسین پیشگویی، اسماء طاهریان، مرضیه لک،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۸-۱۳۹۳ )
مقدمه: پرستاران به میزان زیادی در معرض خطر ابتلا به کمردرد قرار دارند. این مقاله با هدف تعیین میزان شیوع دردهای ستون فقرات و عوامل مرتبط به آن در پرستاران شاغل در بیمارستان های آجا واقع در شهر تهران انجام گردید.
مواد و روش ها: این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بوده و به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای بر روی ۴۲۰ پرستار شاغل در ۶ بیمارستان آجا واقع در شهر تهران صورت پذیرفت. به این منظور از پرسشنامه بین المللی سنجش شیوع کمردرد نوردیک، استفاده شد و داده ها با کمک نرم افزار SPSS نسخه ۲۱ و روش های آماری توصیفی تجزیه و تحلیل گردید.
یافته ها: در این پژوهش مشخص شد ۵۶/۴ درصد پرستاران علاوه بر شغل پرستاری، دارای شغل دوم غیر از پرستاری بوده و ۷۷/۹ درصد ایشان تقریباً بعد از یکسال از شروع کار پرستاری، دچار کمردرد شده اند، ۸۷/۹ درصد پرستاران علت کمردرد خود را بلند کردن و جابجایی بیماران و اجسام سنگین یا هل دادن و کشیدن وسایل در محل کار خود عنوان کردند، شیوع دردهای قسمت فوقانی ستون فقرات (گردن و شانه) در بین نمونه ها ۵۰/۷ درصد و شیوع دردهای قسمت تحتانی ستون فقرات (کمر) در بین خانم ها ۹۲/۱ درصد بود. ۶۵ درصد به دنبال این دردها دچار کاهش فعالیت شغلی شده بودند، ۷۷/۴ درصد از گروه پرستاران چاق دارای دردهای ستون فقرات بوده و همچنین ۲۲/۶ درصد افرادی که وزن طبیعی داشتند نیز مبتلا به درد در این ناحیه بودند ولی تفاوت آماری معنی داربین شاخص BMI و کمردرد دیده نشد. بین وجود درد این نواحی در گروه های مختلف بر اساس جنس (۰/۰۲= p)، نوع بخش متغیرهای سن (p=۰/۰۱)، ( p=۰/۰۰۵)، وضعیت تأهل (۰/۰۰۲=p) و سابقه کار (۰/۰۱= p) تفاوت آماری معنی دار مشاهده گردید.
بحث و نتیجه گیری: شیوع دردهای ستون فقرات در بین پرستاران، بالا می باشد و لزوم برنامه ریزی مناسب برای کاهش بروز درد، به صورت برگزاری آموزش های ضمن خدمت در مورد بهداشت ستون فقرات و تأمین امکانات و تجهیزات لازم جهت کاهش فشار کاری برای پرستاران را می طلبد.