:: دوره 10، شماره 1 - ( مجله علوم مراقبتی نظامی 1402 ) ::
مسلم ازقندی1 ، طاهر شهریاری2 ، نگین ناصح* 3، فرزانه فنایی4
1- دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط،کمیتۀ تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
2- دکتری تخصصی مهندسی محیط زیست، استادیار، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکدۀ بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
3- دکتری تخصصی مهندسی محیط زیست، استادیار، مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران؛ دکتری تخصصی مهندسی محیط زیست، استادیار، گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، دانشکدۀ بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
4- دکتری تخصصی مهندسی بهداشت محیط، استادیار، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکدۀ علوم پزشکی فردوس، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران؛ دکتری تخصصی مهندسی بهداشت محیط، استادیار، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
مقدمه: تأمین آب سالم و تصفیۀ آلاینده­ های نو ظهور مثل آنتی­ بیوتیک­ ها بخش مهمی از موضوع گستردۀ آب­ شناسی نظامی است. امروزه فرایندهای فتوکاتالیستی به­ منظور حذف این عوامل بسیار مطلوب عمل می­ کنند و قادر هستند در اکثر مواقع بدون تولید محصولات جانبی، موثر واقع شوند.
هدف: هدف از این مطالعه سنتز سبز نانوذرۀ مغناطیسی MnFe2O4 و تعیین کارایی آن در حذف فتوکاتالیستی تتراسایکلین از محلول ­های آبی به عنوان الگویی مؤثر جهت تصفیۀ فاضلاب داروسازی نظامی می­باشد.
مواد و روش­ ها: این پژوهش یک مطالعۀ آزمایشگاهی است که در یک راکتور ناپیوسته و در دمای اتاق بر روی نمونه ­های سنتتیک انجام شد. ابتدا نانوذرۀ مغناطیسی MnFe2O4 با استفاده از عصارۀ گیاه بادرنج­بویه به روش سبز سنتز و توسط آنالیز­های XRD، FESEM، TEM، FTIR و VSM مشخصه­ یابی شد و سپس اثربخشی آن در فرایند حذف فتوکاتالیستی تتراسایکلین در حضور نور UV با بررسی پارامترهای مختلفی نظیر؛ (pH (3-9، دوز کاتالیست (0/025­-­1گرم ­بر ­لیتر)، غلظت اولیۀ تتراسایکلین (5-100 میلی­ گرم­ بر لیتر) و زمان تماس (180-5 دقیقه) مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته ­ها: در این مطالعه، شکل کروی و سطح یکنواخت نانوذرۀ سنتز شده با اندازۀ 50-40 نانومتر و به­ علاوه، خاصیت سوپرپارامغناطیسی نانوذرۀ سنتز شده مورد تأیید قرار گرفت. همچنین، آزمایشات فتوکاتالیستی نشان داد، حداکثر راندمان تخریب تتراسایکلین در شرایط بهینه (9=pH، دوز نانوذره= 0/5 گرم­ بر ­لیتر، زمان ماند =200 دقیقه و با غلظت اولیۀ 20 میلی ­گرم ­بر ­لیتر تتراسایکلین) 68/71­ درصد به دست آمد که در مقایسه با نتایج آزمایشات فتولیز در شرایط مشابه 33/66 درصد افزایش راندمان را نشان داد. ازسویی، نتایج آزمایشات پایداری و استفادۀ مجدد این نانوذرۀ کاهش 4 درصد راندمان حذف تتراسایکلین را پس از شش سیکل نشان داد. لازم به ذکر است، سینتیک سرعت واکنش در این مطالعه از مدل شبه درجۀ اول پیروی نمود.
نتیجه­ گیری: بر اساس نتایج مطلوب به ­دست آمده در این مطالعه، این فرایند جهت حذف آلاینده ­های دارویی و تصفیۀ فاضلاب صنایع داروسازی نظامی و همچنین بیمارستان­ های نظامی نیز پیشنهاد می ­شود.
واژه‌های کلیدی: نانوذرۀ سبز مغناطیسی MnFe2O4، تتراسایکلین، تخریب فتوکاتالیستی، محلول­های آبی، فتولیز نور فرابنفش
دریافت: 1402/4/28 | پذیرش: 1402/5/22 | انتشار: 1402/7/10

Research code: 456780
Ethics code: IR.BUMS.RES.1401.150