فربد عبادی فرد آذر1 ، شهربانو هاشمی2 ، مهناز صلحی* 3، کامیار منصوری4
1- دکترای تخصصی مدیریت خدمات بهداشتی، استاد، ایران، تهران، دانشگاه علوم پزشکی ایران، دانشکده بهداشت، گروه خدمات بهداشتی و آموزش بهداشت.
2- کارشناسی ارشد آموزش بهداشت، ایران، تهران، دانشگاه علوم پزشکی ایران، دانشکده بهداشت، گروه خدمات بهداشتی و آموزش بهداشت.
3- دکترای تخصصی آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، دانشیار، ایران، تهران، دانشگاه علوم پزشکی ایران، دانشکده بهداشت، گروه خدمات بهداشتی و آموزش بهداشت.
4- کارشناس ارشد اپیدمیولوژی، ایران، تهران، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشکده بهداشت،گروه اپیدمیولوژی.

مقدمه: سوانح و حوادث اولین علت مرگومیر کودکان زیر 5 سال بویژه درکشورهای با درآمد پایین و متوسط است.

هدف: هدف این مطالعه مشخص کردن تعیینکنندههای رفتار پیشگیری از سوانح و حوادث خانگی در مادران دارای کودکان زیر 5 سال مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان جویبار بر اساس تئوری انگیزش محافظت است.

مواد و روشها: در این پژوهش مقطعی از نوع توصیفی تحلیلی در سال 1390، 190 مادر به روش تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، فرم مشخصات و پرسشنامه محقق ساخته پیشگیری از سوانح و حوادث خانگی بر اساس تئوری انگیزش محافظت بود که اعتبار و روایی آن در مطالعه مقدماتی کسب شد. دادهها در نرمافزار SPSS نسخه 16 با استفاده از آزمونهای آماری توصیفی و تحلیلی تجزیه و تحلیل شد.

یافتهها: میانگین سازه کارآیی پاسخ درک شده در حد خوب و بقیه سازههای تئوری انگیزش محافظت در حد متوسط بود. میان نمرات ادراکات آسیبپذیری با شدت (P=0/001 ، r=0/39)، شدت با کارآیی پاسخ (r=0/37، P=0/001)، کارآیی پاسخ با خودکارآمدی (P=0/001 ، r=0/47) همبستگی مثبت معنادار مشاهده شد. در مادران با تحصیلات بالاتر، نمره کارآیی پاسخ درک شده بهتر بود (0/012 P=). میانگین نمرات کارآیی پاسخ درک شده و خودکارآمدی در مادرانی که خود از کودکشان مراقبت میکردند بیشتر از مادرانی بود که سایر افراد از کودکشان مراقبت میکردند (0/0001 P= و 0/0004 P=).

بحث و نتیجهگیری: ادراکات آسیبپذیری، خودکارآمدی، شدت و هزینه پاسخ این مادران متوسط بود که طراحی مداخلات ارتقایی در این زمینه بر اساس تئوری انگیزش محافظت پیشنهاد میشود.

واژه‌های کلیدی: تئوری انگیزش محافظت، سوانح و حوادث، رفتار پیشگیری‌کننده، کودکان زیر 5 سال، مادران.
دریافت: 1394/2/23 | پذیرش: 1394/11/13 | انتشار: 1395/3/31

Ebadi Fard Azar F, Hashemi S, Solhi M, Mansouri K. Determinants of Prevention of Home Accidents in Mothers with Children under Five Years Old Based on Protection Motivation Theory. MCS 2016; 3 (1) :18-26

عبادی فرد آذر فربد، هاشمی شهربانو، صلحی مهناز، منصوری کامیار. تعیین کننده‌های رفتار پیشگیری از سوانح و حوادث خانگی در مادران دارای کودکان زیر 5 سال بر اساس تئوری انگیزش محافظت. علوم مراقبتی نظامی. 1395; 3 (1) :18-26

دوره 3، شماره 1 - ( علوم مراقبتی نظامی 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها