سمانه شهیدی فر1 ، امیر امامی زیدی* 2، بهزاد تقی پور1 ، حمید شریف نیا3 ، آریا سلیمانی3 ، فرشاد حسن زاده کیابی3 ، محمدعلی سلیمانی4 ، محسن فتحی5 ، محمد مهدی نوروزی3 ، حسین ونهاری6
1- کارشناس پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی مازندران
2- دانشجوی دکترای پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی مازندران
3- دانشگاه علوم پزشکی مازندران
4- دانشکده پرستاری و مامایی قزوین
5- دانشگاه علوم پزشکی گلستان
6- بیمارستان 17 شهریور آمل، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری.

مقدمه: پنومونی ناشی از ونتیلاتور دومین عفونت شایع بیمارستانی و شایع ترین عفونت در بیماران تحت تهویه مکانیکی بستری در بخش های مراقبت ویژه است که با مرگ و میر قابل توجهی همراه است. با توجه به اهمیت پیشگیری از بروز پنومونی در بیماران تحت تهویه مکانیکی، این مطالعه با هدف تعیین میزان آگاهی پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه از مراقبت های مبتنی بر شواهد در پیشگیری از پنومونی ناشی از ونتیلاتور انجام گردید.

مواد و روش ها: این مطالعه ی توصیفی مقطعی بر روی 120 پرستار شاغل در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان های آموزشی شهرهای آمل و ساری در سال 1392 انجام گرفت. در این مطالعه از پرسشنامه ی سه قسمتی که قسمت اول شامل مشخصات دموگرافیک، قسمت دوم شامل سؤالات چندگزینه ای در مورد آگاهی پرستاران از مراقبت های مبتنی بر شواهد در پیشگیری از پنومونی ناشی از ونتیلاتور و قسمت سوم سؤالاتی در مورد اجرا شدن و موانع اجرای اقدامات مبتنی بر شواهد در پیشگیری از پنومونی بود. داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون، آزمون تی مستقل، آنووا و رگرسیون خطی چند متغیره به کمک نرم افزار SPSS نسخه 20 آنالیز شدند.

یافته ها: نتایج نشان داد که کمترین میزان آگاهی پرستاران (0/5 درصد) در ارتباط با استفاده از لوله تراشه با لومن مخصوص جهت ساکشن ترشحات ساب گلوتیک و بیشترین نمره آگاهی پرستاران (92/5 درصد) در ارتباط با پوزیشن مناسب جهت کاهش خطر بروز پنومونی ناشی از ونتیلاتور در بیماران تحت تهویه مکانیکی بود. در مورد انجام اقدامات مبتنی بر شواهد صورت گرفته در پیشگیری از بروز پنومونی، 5/57% از پرستاران بیان نمودند که برخی از این اقدامات را بهصورت روتین انجام میدهند.

بحث و نتیجه گیری: با توجه به میزان آگاهی نسبتاً پایین پرستاران در مورد مراقبتهای مبتنی بر شواهد در پیشگیری از بروز پنومونی ناشی از ونتیلاتور و نقش مهم پرستاران در این زمینه، با تخصیص منابع و آموزش پرستاران در زمینه مراقبتهای مبتنی بر شواهد و در نتیجه تغییر در شیوههای مراقبت از بیماران تحت تهویه مکانیکی، میتوان گام مهمی در پیشگیری از بروز پنومونی و پیامدهای ناشی آن در این بیماران برداشت. .

واژه‌های کلیدی: پرستاری مبتنی بر شواهد، پنومونی ونتیلاتور، مراقبت ویژه.
دریافت: 1393/8/26 | پذیرش: 1393/12/3 | انتشار: 1394/2/6

Shahidi Far S, Emami Zeydi A, Taghipour B, Sharif Nia H, Soleimani M A, Hassan Zadeh Kiabi F, et al . Evaluation of critical care nurses’ knowledge of evidence-based guidelines for prevention of ventilator-associated pneumonia. MCS 2015; 2 (1) :14-23

شهیدی فر سمانه، امامی زیدی امیر، تقی پور بهزاد، شریف نیا حمید، سلیمانی آریا، حسن زاده کیابی فرشاد، و همکاران. و همکاران.. بررسی میزان آگاهی پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه از مراقبت های مبتنی بر شواهد در پیشگیری از پنومونی ناشی از ونتیلاتور. علوم مراقبتی نظامی. 1394; 2 (1) :14-23

دوره 2، شماره 1 - ( علوم مراقبتی نظامی 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها