[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]
بایگانی مقالات زیر چاپ::
تسهیلات پایگاه::
اصول اخلاق نشر::
بانک‌ها و نمایه نامه‌ها::
::

دریافت اطلاعات پایگاه
ثبت شده در

AWT IMAGE

دسترسی آزاد

..
:: دوره 1، شماره 2 - ( علوم مراقبتی نظامی 1393 ) ::
رابطه خودکارآمدی و خودمراقبتی با توانمندسازی در بیماران تحت درمان باهمودیالیز
زهرا رویانی* 1، مسعود ریانی2 ، محبوبه وطن پرست3 ، معصومه مهدوی فر4 ، جواد گلیج5
1- دانشگاه علوم پزشکی گلستان، کرمان، ایران
2- دانشکده پرستاری و مامایی رازی، دانشگاه علوم پزشکی، کرمان، ایران
3- دانشگاه علوم رفسنجان، رفسنجان، ایران
4- کارشناس ارشدپرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم هرمزگان، بندرعباس، ایران
5- کارشناس پرستاری، اداره بهداشت و درمان نزاجا، ایران
چکیده:   (21420 مشاهده)

مقدمه: امروزه توانمندسازی بیماران در چشم انداز مراقبت های بهداشتی، نقش بسزایی دارد و مبتنی بر مشارکت فرد در روند درمان است. ازآنجاکه مشارکت بیمار در انجام فعالیت های خودمراقبتی نیازمند داشتن خودکارآمدی یا به عبارتی باور به توانایی های خود می باشد، لذا پژوهش حاضر باهدف بررسی رابطه خودکارآمدی و خودمراقبتی با توانمندسازی در بیماران تحت درمان باهمودیالیز در شهر گرگان انجام شد.

مواد و روش ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است که در سال 1389 انجام شد. 106 بیمار تحت درمان با همودیالیز مرکز دیالیز پنجم آذر گرگان به روش سرشماری موردبررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها شامل: پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه توانمندسازی empowerment Scale (ES)، پرسشنامه راهبردهای مورداستفاده برای ارتقا سلامت (Strategies Used by People to Promote Health (SUPPH)) و پرسشنامه خودمراقبتی (self care) بود. داده ها در نرم افزار نسخه 16SPSS با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون) در سطح معنیداری (P< 0/05) تجزیه وتحلیل شد.

یافته ها: نتایج نشان داد که میانگین سطح توانمندی بیماران 2/4±73/21 است. در تحلیل رگرسیونی، توانمندسازی با حیطه های خودمراقبتی (048/0P<) و کاهش استرس خودکارآمدی (011/0P<) ارتباط معنی داری داشت و با حیطه های نگرش مثبت (1/0P<) و حیطه تصمیم گیری (28/0P<) ارتباط معنی داری یافت نشد.

بحث و نتیجه گیری: بین خودکارآمدی و خودمراقبتی بیماران با توانمندسازی ارتباط وجود دارد و توجه به آموزش رفتارهای خودمراقبتی و خودکارآمدی به منظور ارتقا توانمندی بیماران ضروری به نظر میرسد.

واژه‌های کلیدی: توانمندسازی، همودیالیز، خودمراقبتی، خودکارآمدی
متن کامل [PDF 427 kb]   (7180 دریافت)
دریافت: 1393/8/27 | پذیرش: 1393/10/27 | انتشار: 1393/12/5

نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

Download citation:
Send citation to:

Royani Z, Rayyani M, Vatanparast M, Mahdavifar M, Goleij J. The relationship between self-care and self - efficacy with empowerment in patients undergoing hemodialysis. MCS 2014; 1 (2) :116-122
URL: http://mcs.ajaums.ac.ir/article-1-25-fa.html

رویانی زهرا، ریانی مسعود، وطن پرست محبوبه، مهدوی فر معصومه، گلیج جواد. رابطه خودکارآمدی و خودمراقبتی با توانمندسازی در بیماران تحت درمان باهمودیالیز. علوم مراقبتی نظامی. 1393; 1 (2) :116-122

URL: http://mcs.ajaums.ac.ir/article-1-25-fa.html

بازنشر اطلاعات
دوره 1، شماره 2 - ( علوم مراقبتی نظامی 1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها