معصومه حاجی زاده1 ، مرجان سید مظهری* 2، سید امیر حسین پیشگویی3 ، شهلا علیاری4
3- کارشناس ارشد پرستاری، مربی
4- دانشگاه علوم پزشکی اجا
چکیده:   (19394 مشاهده)

مقدمه: زلزله خطر جدی برای زندگی مردم در سراسر دنیا محسوب می شود. از این رو آموزش اصول مقابله با زلزله، یک نیاز جدی و ضروری است. به همین منظور این پژوهش با هدف کلی بررسی تاثیر بسته های آموزشی دگرامدادی بر میزان آگاهی و نگرش همسران کارکنان نظامی در مواجهه با زلزله انجام شده است.
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی که در سال 1392 انجام گردید، دو کوی سازمانی وابسته به ارتش که در دسترس بودند به طور تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند و تعداد 30 نفر از همسران کارکنان نظامی ساکن از هرکوی سازمانی وابسته به ارتش به طور تصادفی انتخاب شدند. آزمون اولیه از دو گروه با پرسشنامه پژوهشگر ساخته آگاهی و نگرش به عمل آمد و سپس به گروه مداخله محتوای آموزشی (کتابچه و فیلم آموزشی) ارائه گردید، ولی برای گروه کنترل اقدامی صورت نگرفت. پس از دو هفته، پس آزمون در دو گروه گرفته شد. در انتها داده ها با استفاده از آزمون آماری پارامتریک در نرم افزار SPSS 21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد که نمرات قبل از مداخله در دو گروه آزمون و کنترل در دو حیطه دانش و نگرش اختلاف معنی داری نداشت ولی در نتایج پس از آزمون، نمرات حیطه دانش (17/60±2/52) در دو گروه اختلاف معنی دار آماری را نشان داد (0/001
>p)، به طوریکه میانگین نمرات دانش گروه مداخله به صورت معنا داری از میانگین نمرات گروه کنترل بالاتر بود ولی در حیطه نگرش پس از مداخله، اختلاف معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد (0/05 >p).
بحث و نتیجه گیری: آموزش دگر امدادی می تواند سبب ارتقاء دانش افراد کمک کننده در بحران گردد اما برای تغییر نگرش آنها باید از سایر روش های آموزشی استفاده نمود.

واژه‌های کلیدی: آموزش، دگرامدادی، زلزله، آگاهی، نگرش
دریافت: 1393/9/24 | پذیرش: 1393/9/24 | انتشار: 1393/9/24

Haji zadeh M, Seyed Mazhari M, Pishgooie S A H, Aliyari S. The effect of buddy aid education packages on the wives of military personnel awareness and attitude in the face with earth quake in 2013. MCS 2014; 1 (1) :1-8

حاجی زاده معصومه، سید مظهری مرجان، پیشگویی سید امیر حسین، علیاری شهلا. بررسی تاثیر بسته های آموزشی دگر امدادی بر میزان آگاهی و نگرش همسران کارکنان نظامی در مواجهه با زلزله. علوم مراقبتی نظامی. 1393; 1 (1) :1-8