:: دوره 9، شماره 4 - ( مجله علوم مراقبتی نظامی 1401 ) ::
شیرین احمدی1 ، سجاد بشرپور* 2، اکبر عطادخت2 ، محمد نریمانی2
1- دانشجوی دکترای تخصصی روانشناسی، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2- دکترای تخصصی روانشناسی، استاد، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
مقدمه: وابستگی به مواد به تدریج به یکی از رایج‌ترین مشکلات بهداشت عمومی در سراسر جهان تبدیل شده است.
هدف: پژوهش حاضر با هدف تعیین الگوی روابط علی ولع مصرف بر اساس باورهای شخصیتی ناکارآمد: نقش میانجیگری تاب‌آوری ایگو در افراد وابسته به مواد انجام شد.
مواد و روش ­ها­: پژوهش مورد نظر از لحاظ هدف کاربردی و در زمره تحقیقات همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد وابسته به مواد مراجعه کننده به کمپ‌های ترک اعتیاد اردبیل در سال 1400 بود. تعداد 200 نفر از این افراد به روش نمونه ­گیری در دسترس انتخاب و به پرسش­نامه ­های­ ولع مصرف، تاب‌آوری ایگو و باورهای شخصیتی ناکارآمد پاسخ دادند. برای تجزیه ‌و تحلیل داده‌ها از نرمافزارهای SPSS  نسخه 25 و  Lisrel​​​​​​ نسخه 8/8 استفاده شد.
یافته ­ها: نتایج نشان داد که ولع ­مصرف با باورهای شخصیتی ناکارآمد ارتباط مثبت و با تاب­ آوری ایگو ارتباط منفی و معناداری دارد. هم­چنین تاب آوری ایگو با باورهای شخصیتی ناکارآمد ارتباط منفی و معناداری دارد (0/001>P). شاخص ­های برازش مدل نیز تأثیر باورهای شخصیتی ناکارآمد بر ولع مصرف را با میانجی­گری تاب­ آوری ایگو تأیید کرد.
نتیجه ­گیری: با توجه به نتایج مطالعه حاضر، طراحی برنامه‌های مبتنی بر تاب‌آوری، با در نظر گرفتن شخصیت افراد در حال ترک، توسط روانشناسان و مشاوران توصیه می‌گردد.
واژه‌های کلیدی: تاب آوری، وابستگی به مواد، ولع مصرف
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روان شناسی
دریافت: 1400/11/3 | پذیرش: 1401/1/17 | انتشار: 1401/12/10

Ethics code: IR.ARUMS.REC.1400.074