جاسم سیاحی1 ، منیره عبادی* 2، سید امیر حسین پیشگویی3
1- دانشجوی کارشناسی ارشد روان پرستاری، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران.
2- کارشناسی ارشد پرستاری، مربی، گروه پرستاری اورژانس، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران
3- دکترای پرستاری، دانشیار، گروه پرستاری مراقبت ویژه، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران.
مقدمه: اعتیاد به عنوان یکی از مشکلات بهداشتی قرن حاضر دارای عوامل زمینهساز متعددی میباشد. پرستاران در محیط بالینی با ﻣﻮﻗﻌﻴﺖهای متناقض و تصمیمگیریهای اخلاقی متعددی مواجه میشوند که مدیریت آنها نیازمند برخورداری از حساسیت اخلاقی است.
هدف: این مطالعه با هدف تعیین تأثیر آﻣﻮزش شبیهسازی رفتار با فرد دارای اعتیاد بر حساسیت اخلاقی ﭘﺮﺳﺘﺎران شاغل در بیمارستان روانپزشکی بوستان اهواز در سال 1399 انجام شد.
مواد و روشها: پژوهش حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی میباشد. در این مطالعه 50 ﻧﻔﺮ از پرستاران به روش نمونهگیری در دسترس وارد مطالعه شدند؛ پرستاران ﺑﻪ ﺻﻮرت ﺗﺼﺎدﻓﻲ ساده به 2 ﮔﺮوه آزمون و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمون بر اساس طرح درس، طی دو جلسه دو ساعته در دو روز متوالی تحت آموزش قرار گرفتند. در دو گروه پرسشنامه قبل، بلافاصله بعد از اجرای مداخله و یک ماه بعد تکمیل شد. جهت گردآوری دادهها از فرم اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه حساسیت اخلاقی MMSQ استفاده شد. ضریب آلفای کرونباخ 0/81 جهت ارزیابی پایایی به دست آمد. دادهها با نرمافزار SPSS نسخه 21 و روشهای توصیفی، آزمون تی، تحلیل واریانس با اندازهگیریهای مکرر، تست دقیق فیشر و کای اسکوئر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: بین دو گروه از نظر میزان حساسیت اخلاقی قبل از مداخله هیچگونه اختلاف معنیداری وجود نداشت (0/78= P)؛ اما میزان حساسیت اخلاقی بین دو گروه بعد از اجرای مداخله اختلاف معنیدار شد (0/001P<). همچنین یک ماه بعد از مداخله نمرات حساسیت اخلاقی در گروه آزمون به شکل معنیداری بیش از نمرات در گروه کنترل بود (0/001P<).
بحث و نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاضر نشاندهنده تأثیر مثبت آموزش به شیوه شبیهسازی بر میزان حساسیت اخلاقی پرستاران در برخورد با مددجوی دارای اعتیاد بوده است. لذا، مدیران اجرایی و آموزشی حوزه پرستاری میتوانند با تدوین برنامههای آموزشی به شیوه شبیهسازی در سالهای آتی سبب ارتقاء مهارت پرستاران جهت حفظ و ارتقای سلامت آحاد جامعه شوند.
واژه‌های کلیدی: اعتیاد، پرستار، حساسیت اخلاقی، شبیه‌سازی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش پرستاری
دریافت: 1399/12/7 | پذیرش: 1400/2/15 | انتشار: 1400/10/10

Ethics code: IR.AJAUMS.REC.1398.252