زهرا محمدی1 ، سیده سوما ذکریایی2 ، شهناز صلواتی قاسمی* 1
1- کارشناسی ارشد پرستاری، مربی، دانشکده پرستاری-مامایی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
2- کارشناسی ارشد مامایی، مربی، دانشکده پرستاری-مامایی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
مقدمه: با توجه به نقش مهم مراقبین بیماران مبتلا به اختلال روان در فرایند درمان و پیگیری این بیماران، شناخت عوامل مرتبط با نگرش مراقبین ضروری به نظر می رسد.
هدف:این مطالعه با هدف بررسی همبستگی استیگما با بار مراقبتی و خودکارآمدی در مراقبین خانوادگی بیماران مبتلا به اختلال  روانپزشکی انجام گرفت.
مواد و روش ها: مطالعه توصیفی- همبستگی حاضر از دی ماه 1399 تا اردیبهشت ماه 1400 در مرکز آموزشی-درمانی قدس سنندج روی 300 نفر از مراقبین بیماران مبتلا به اختلال روانپزشکی آن مرکز انجام شد. افراد مطابق با معیارهای ورود به مطالعه و با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه های استاندارد استیگما به بیماران روان، بار مراقبتی نواک و گست و خودکارآمدی عمومی شرر می باشد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 و آمار توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون در سطح معنی داری کمتر از 0/05 تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: بین تمامی ابعاد بار مراقبتی (به جز فشار مراقبتی تکاملی و فشار مراقبتی اجتماعی) و بار مراقبتی کل با استیگما رابطه معنادار آماری وجود داشت (P<0/001)؛ اما همبستگی ای بین استیگما با متغیر خودکارآمدی یافت نشد.
نتیجه گیری: با توجه به رابطه نگرش مراقبین با میزان بار مراقبتی در مراقبین خانوادگی بیماران مبتلا به اختلال روان، پیشنهاد می شود برگزاری کارگا ههای آموزشی برای مراقبین و همچنین توجه به اهمیت نگرش مثبت در رسان ههای جمعی مورد توجه قرار گیرد.
واژه‌های کلیدی: استیگما، اختلال روانپزشکی، بار مراقبتی، خودکارآمدی
دریافت: 1401/2/2 | پذیرش: 1401/4/26 | انتشار: 1402/7/30

Research code: IR.MUK.REC.1399.199
Ethics code: IR.MUK.REC.1399.199