راضیه خسروی1 ، فاطمه صغری کربلایی هرفته* 2، محمدعلی فردین3
1- دانشجوی دکترای روانشناسی، واحد زاهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران
2- دانشجوی دکترای روانشناسی کودکان استثنایی، استادیار، گروه روانشناسی، واحد زاهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران
3- دکترای روانشناسی تربیتی، استادیار، گروه روانشناسی، واحد زاهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران
مقدمه: توجه به مشکلات روانشناختی همسران خانواده های ایثارگر به علت مخاطرات خاص خود همیشه مورد اهمیت بوده است. آموزه های اسلام چهارچوب عملی و کارآمدی را فراهم می کند که می تواند به بهبود روابط زناشویی کمک کند.
هدف: پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مهارت های ارتباطی با تأکید بر آموزه های دین اسلام بر حالات روانشناختی مثبت و رضایت زناشویی همسران خانواده های ایثارگر شهرستان زاهدان انجام شد.
مواد و روش ها: روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و جامعه آماری متشکل از همسران خانواده های ایثارگر شهرستان زاهدان در سال ۱۴۰۰ بود. 30 نفر که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند، با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به گروه های مداخله و کنترل تخصیص یافتند. ابزارهای گرداوری داده ها شامل مقیاس رضایت زناشویی انریچ (اولسون و همکاران) و حالت های روانشناختی مثبت (رجایی و همکاران)، بود. برنامه آموزش مهارت های ارتباطی با تأکید بر آموزه های دین اسلام ه صورت هفتگی دو بار طی ۸ جلسه ۱/۵ ساعته به گروه مداخله، ارائه شد و گروه کنترل آموزشی را دریافت نکرد. داده ها با استفاده از  آزمون های کا ی دو و تحلیل کوواریانس در نرم افزار آماری SPSS  نسخه 26 ب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد بین دو گروه به لحاظ متغیرهای جمعیت شناختی سن، تحصیلات و اشتغال تفاوت معنی داری وجود نداشت (P<0/05). نتایج دیگر نشان داد که آموزش مهارت های ارتباطی با تأکید بر آموزه های دین اسلام در افزایش نمرات حالات روانشناختی مثبت و   (F= ۷۳/۸۰۴، P<0/001 ؛Mper= ۲۵۶ /۹۹ و  Mper= ۳۳۷ /۹۰) و رضایت از زندگی (F= ۴۹ /۹۳۴، P<0/001 ؛ Mper= ۱۰۱ /۰۷ و Mper= ۱۲۹ /۵۲) همسران خانواده های ایثارگر مؤثر بود.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج مطالعه توصیه می گردد آموزش مهارت های ارتباطی با تأکید بر آموزه های دین اسلام به عنوان یک مداخله کارآمد در جهت بهبود حالات روانشناختی مثبت و رضایت از زندگی در همسران خانواده های ایثارگر مورد استفاده گیرد.
واژه‌های کلیدی: حالات روانشناختی مثبت، رضایت زناشویی، مهارت های ارتباطی، آموزه های دین اسلام، همسران ایثارگران
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روان شناسی
دریافت: 1402/2/26 | پذیرش: 1402/6/5 | انتشار: 1402/7/30

Ethics code: IR.IAU.ZAH.REC.1401.066